Waarom innovaties vastlopen in de ‘Valley of Death’ en hoe je het voorkomt

Stel je voor: je hebt een geweldig idee. De prototypes werken, de technologie lijkt veelbelovend. Maar dan gebeurt het. Je project stokt. De stap maken van prototype naar volwaardig, schaalbaar product blijkt lastiger dan gedacht. De techniek is niet robuust genoeg, de productiekosten hoog en de marktintroductie blijft uit. Welkom in de “Valley of Death”, waar innovaties stranden. Benieuwd hoe je dat voorkomt bij jouw project? Lees de blog.

Wat is de Valley of Death?

De Valley of Death is de naam voor de kritieke fase in de productontwikkeling. Namelijk die van een werkend prototype naar een schaalbaar, reproduceerbaar en commercieel haalbaar product. Het is een veel voorkomend fenomeen in de industrie - van machinebouw en medische technologie tot hightech systemen.

De Valley of Death is dus de overgang van R&D naar de echte wereld. Hier moet je technische, praktische en strategische beslissingen maken. Wacht je te lang? Dan verliest het project momentum. Maak je verkeerde keuzes? Kans dat je innovatie ongeschikt blijkt voor grootschalige toepassing. 

Niet gek dus, dat in deze fase veel projecten vastlopen en de innovaties nooit de eindgebruiker bereiken.

Hoe herken je of je zelf in de Valley of Death zit?

De technische, praktische en strategische uitdagingen van innovaties zijn enorm. Wat in een gecontroleerde omgeving werkt, is niet altijd geschikt voor serieproductie. De werkelijkheid blijkt complexer dan gedacht. 

Zit je zelf in de Valley of Death? Dit zijn de signalen.

  • De productiemethode is niet schaalbaar. Wat in het lab goed werkte, blijkt onhaalbaar voor serieproductie.
  • Wat in de testomgeving werkt, blijkt door technische beperkingen in een echte productielijn niet goed genoeg en nieuwe technische uitdagingen duiken op.
  • Productie kan het ontwerp van engineering niet maken zoals het is, door complexiteit, hoge kosten of moeilijkheden met de maakbaarheid.
  • De investering in R&D en prototyping is op, dus er is geen geld meer om de volgende stap naar productie te maken.
  • Onzekerheid over volgende stap. Moet het ontwerp worden aangepast? Is er meer testen nodig? Of kunnen we nu starten met de productie?

Zo voorkom je dat jouw innovaties vastlopen

Je innovaties hoeven niet in de Valley of Death te stranden. De sleutel tot een succesvol project? Strategische keuzes en de juiste expertise op het juiste moment. Vier tips om je innovaties succesvol te lanceren.

  1. Neem opschaling mee in je plannen. Denk aan productiemethodes, kosten, materialen, assemblage. Zo voorkom je het vastlopen in de productiefase.
  2. Het R&D lab is niet de echte wereld, dus test in realistische omstandigheden. Zo identificeer je potentiële problemen vroegtijdig en niet pas bij serieproductie.
  3. Vaak is een innovatie niet slecht, maar mis je de juiste ondersteuning. Haak dus experts aan (engineering, productie, industrialisering), al dan niet extern.
  4. Blijf in gesprek met klanten en stakeholders, zo blijft je ontwikkeling in lijn met de behoeften van de markt. Van begin tot eind.

Ga van kloof naar kans en overleef de Valley of Death

De Valley of Death is een natuurlijke, maar kritieke fase in elke technologische innovatie. Succesvolle bedrijven en ontwikkelaars begrijpen dat het voorkomen hiervan technische expertise, slimme engineering en doordachte validatie vereist.

Maak je strategische keuzes en werk je samen met de juiste experts, dan kun je de kloof overbruggen en kan jouw innovatie uitgroeien tot een marktrijp product.

Klaar om de Valley of Death te overleven? Neem contact op en ontdek hoe wij je kunnen helpen om jouw innovatie succesvol naar de markt te brengen.